September och hennes karriär

September, eller Petra Marklund som vi också känner henne som, har förutom att ha hörts i radion även synts i tv-rutan för hela svenska folket. Låtar som Mikrofonkåt och Cry for You har rönt stora framgångar, och bland hennes tv-framträdanden kan Så Mycket Bättre och Allsång på Skansen räknas.

Debutskivan

Den första singeln, Birdie Num Num, släppte hon redan som 14-åring. Det skulle dock dröja ytterligare två år innan det första albumet, Teen Queen, släpptes. Med den första skivan hade hon ännu inte tagit artistnamnet September, utan släppte den som Petra Marklund.

Teen Queen rönte dock inte några större framgångar. Skivan sålde inte särskilt bra och blev dessutom hårt kritiserad av flertalet recensenter. Det riktiga genombrottet skulle dröja.

Genombrottet

La, La, La (Never Give It Up) är låten som gjorde namnet September känt för den stora massan. Låten släpptes 2003 och rönte framgångar främst inom Sverige. Låten peakde på plats nummer 8, och låg där i hela 22 veckor. Nästföljande singel, We Can Do It, gick det också bra för. We Can Do It låg som högst på plats 10 och låg på listan i 12 veckor.

Efter framgångarna med de två singlarna släpptes albumet September, ett album som skulle markera den riktiga starten av Petra Marklunds karriär.

In Orbit

In Orbit var skivan som skulle följa upp debuten. Förstasingeln Satellites skulle komma att nå stora framgångar i Sverige; låten hamnade på plats 4 och stannade på listan i 29 veckor. Ytterligare tre singlar släpptes, men det var femtesingeln – Cry for you – som skulle ge September stor uppmärksamhet internationellt. Singeln förärades till exempel med en förstaplats på Billboardlistan Hot Dance Airplay.

Så mycket bättre

Så mycket bättre skulle visa sig vara en riktig succé för Petra. Hennes tolkningar toppade de svenska listorna under en mycket lång tid. Framförallt tolkningarna Mikrofonkåt och Kärlekens tunga snurrade friskt på radio såväl som på streamingtjänster.

September är en av de artister i Så mycket bättre vars tolkningar det har gått bäst för – inte minst ekonomiskt. Exempel på artister från Så mycket bättre där de efterföljande åren inte varit lika roliga är The Arks Ola Salo och rapparen Timbuktu. Anledningen? Den stora ”Tambourine-härvan”.

Visserligen nådde deras tolkningar framgångar, och härvan föll ut väl för just dem, men den pågick under lång tid och var infekterad med hårda strider mellan de olika parterna. Förlorarna var gruppen The Hives, som blev skyldiga The Cardigans närmare 30 miljoner inklusive ränta. Lånebeloppet var 18,5 miljoner kronor, och räntekostnaderna alltså på ca 11,5 miljoner kronor.

Härvan fick minst sagt stor uppmärksamhet i media och många valde att skriva sin version av händelsen. The Hives skapade webbplatsen tambourineskandalen.se för att ge sin syn på händelsen. Bland annat är de oförstående till lån som uppstått och till orimliga räntesatser.  I ett inlägg från april 2013 kan man läsa:

Ninas bolag ”lånar ut” 7 miljoner varav 5,6 till oss utan vår vetskap eller att vi har behov och får på bara 6 år 7 miljoner i ränta! Hennes bästis X bestämmer att hon ska ha 88% ränta på utlånat kapital vissa år men hävdar nu i rätten att det varit 5%.

(En normal utlåningsränta ligger mellan 5-15% enligt Sverigekontanter.se)

Konflikten går att läsa om i boken ”Sanningen bakom tambourinhärvan

Händerna mot himlen

Efter framgångarna med de svenskspråkiga tolkningarna i Så mycket bättre, valde Petra att följa upp sin senaste skiva med just låtar på svenska. Förstasingeln, som fick stor uppmärksam i landet, var Händera mot Himlen som skrevs tillsammans med Jocke Berg från Kent. På Digilistan fick den en 1:a plats.

Här slopades också artistnamnet September, och hon släppte låten och skivan under sitt födelsenamn.

 

Allsång på Skansen

Om inte Så mycket Bättre gjorde Petra folkkär, så gjorde Allsång på Skansen definitivt det. Under sommaren 2014 ledde hon programmet som den femte programledaren genom tiderna, och som den första kvinnliga programledaren. Petra var inte obekant med scenen på Djurgården – både 2011 och 2013 medverkade hon i programmet, men då som artist. Hon fortsatte leda programmet även under 2015.

Allsångskarriären skulle dock komma att bli en relativt kort episod i karriären. I och med finalprogrammet, som sändes den 11:e augusti 2015, meddelade hon att hon inte tänker fortsätta som programledare. Bara några dagar senare utannonserades det att Sanna Nielsen skulle ta över som programledare från nästa säsong.