Idol Sverige

Idol är ett program som sänds på Tv4 en gång om året, det startar oftast i slutet av augusti eller början på september. Programmet är musikbaserat och går ut på att hitta Sveriges nästa idol. Det finns flera auditions som vem som helst får söka till. De åker runt till olika städer runt om i Sverige, och folk kommer dit för att provsjunga framför en jury. Man går då in i ett rum där juryn sitter, och framför en valfri låt. Tycker juryn att personen sjunger bra går denne vidare i programmet till nästa steg. Lyckas man inte övertyga juryn åker man ur tävlingen direkt. Många av de som medverkat i Idol har efter programmet fått en karriär inom musiken och gjort stora framgångar.

Upplägg

Varje säsong av Idol har fem olika delsteg. Det börjar med den allmänna auditionturnén dit alla får komma. Sedan är det fler deltävlingar där alla de som gick vidare från den allmänna auditionen tävlar vidare. I varje deltävling är det någon som åker ut och så fortsätter det enda fram till den stora finalen som hålls i Stockholm. Slutaudition kallas de deltävlingar där de som gick vidare från den allmänna auditionen ska gallras ned från ungefär 100st till cirka 20st. Gallringen pågår under fyra dagar. De olika dagarna ser ut såhär:
• Dag ett: Alla som gick vidare från den allmänna auditionturnén åker till Stockholm där de ska framföra en solosång. Varje deltagare har endast några sekunder på sig att imponera på juryn. Därefter väljer juryn ut vilka av de tävlande som ska få tävla vidare i tävlingen, och resten åker ut.
• Dag två: De som fortfarande är kvar i tävlingen delas nu in i grupper. Gruppen ska sedan tillsammans framföra en låt de själva har valt framför juryn. Även denna dag åker några ur tävlingen.
• Dag tre: Har tidigare varit det sista steget innan kvalveckan. Även denna dag ska deltagarna framföra en låt solo framför juryn, som sedan väljer vilka som ska få stanna och vilka som åker ur tävlingen.
• Dag fyra: Var ett steg som tidigare inte fanns, men som nu lagts till. Under denna dag är det inga framträdanden utan detta steg är det sista innan kvalveckan, där deltagarna får det slutgiltiga beskedet om de får stanna i tävlingen eller inte. Detta steg sker i Globen

Kvalveckan

Kvalveckan sänds live på Tv4 och här är det inte bara juryn som bestämmer vilka som går vidare, utan även tittarna. Kvalveckan är fem dagar lång och varje kväll ska deltagarna framföra en varsin låt. Därefter får tittarna SMS och telefonrösta vilka som ska gå vidare till den stora finalen.

Veckofinalerna

Det är mellan 10 och 12 deltagare som går vidare från kvalveckan till veckofinalerna. Varje veckofinal har ett slags tema som låtarna kretsar kring. Tävlingarna sker på fredagar och även denna gång får tittarna rösta via telefonen.

Finalen

Efter veckofinalerna är det endast två stycken tävlande kvar. Dessa två ska i finalen framföra tre låtar, en som de själva väljer, en som tittarna röstat fram och en vinnarlåt. Finalen avgörs av tittarna och vinnaren får ett skivkontrakt med ett skivbolag.