Bråvalla Musikfestival

Bråvalla är en musikfestival som pågår i tre dagar på sommaren. Festivalen genomfördes första gången i slutet av juni 2013 och var då den mest besökta festivalen någonsin i Sverige. Rekordet slogs året därpå då över 56 000 biljetter till Bråvalla såldes. Bråvalla festival hålls i Norrköping. Under tiden som Bråvalla festival funnits har många kända artister varit där och framfört låtar. Två av dessa är:

Avicii

Avicii, eller Tim Bergling som han egentligen heter, föddes den åttonde september år 1989 i Stockholm. Han är en av världens absolut bästa DJs och mellan 2011 och 2014 rankades han varje år på tredje till sjätte plats på DJ Mag:s lista över världens absolut bästa DJs. Han växte upp på Östermalm i Stockholm med sin mamma, pappa och halvbror. Han hade alltid haft ett intresse för musik och år 2006 började han göra housemusik som en hobby. Efter detta släppte han tillsammans med andra artister några låtar som blev relativt kända. Men det var inte före 2011 som hans karriär tog fart på riktigt då han släppte låten Levels som blev en hit över hela världen. Han fick även pris för årets låt på grammisgalan för Levels. Därefter har han släppt många låtar som spelats över hela världen, några av dessa är: The nights, The days och wake me up. Låten wake me up blev år 2014 den mest spelade låten någonsin på spotify då den har över 200 miljoner spelningar. År 2016 meddelade Avicii att han kommer att sluta med turnéer och att släppa egen musik, åtminstone för ett tag.

Kanye West

Kanye Omari West föddes år 1977 i Atlanta i Gorgia. Han är en rappare, hiphopproducent och sångare. Han växte upp med sina föräldrar i tre år innan föräldrarna skiljde sig, och när hans karriär tog fart slutade hans mamma som professor för att bli Kanyes manager. Han gick ut skolan med bra betyg och studerade sedan på American Academy Of Art och skrev även in sig på Chicago State University men han hoppade sedan av för att satsa fullt ut på musikkarriären. Hans karriär som producent startade när han var 19 år gammal och producerade åtta låtar på rapparen Gravs debutalbum down to earth. Detta album fick inte speciellt mycket uppmärksamhet men år 2000 tog hans karriär fart då han producerade låtar för artister på Roc-A-Fella Records. Året därpå producerade han låtar på Jay-Z:s album som blev en stor succé och Kanye hyllades som albumets hitmakare. Förutom producent arbetar han även som rappare och sångare. Han ville släppa ett eget album som har både rappar och producerar själv. Han pratade med några skivbolag men ingen visade ett speciellt stort intresse på att hjälpa honom. De ångrade sig sedan och Kanye fick ett kontrakt som soloartist. Han släppte sitt debutalbum år 2004 och följde år 2005 upp med ett soloalbum. Albumet blev en stor succé. Han har därefter gjort mycket som rappare och släppt många album som blivit enormt hyllade. Han är idag gift med Kim Kardashian som han har två stycken barn med.